Plusy i minusy różnych kuchenek kempingowych

Czy jesteś zdezorientowany różnymi rodzajami kuchenek kempingowych? Nie obawiaj się, jesteśmy tutaj, aby przeprowadzić Cię przez zalety i wady pieców kempingowych na kanister, paliwo płynne, drewno, paliwo stałe i alkohol.

Istnieje pięć głównych typów kuchenek kempingowych – kuchenki kempingowe z kanistrami, kuchenki kempingowe na paliwo płynne, kuchenki kempingowe na alkohol, kuchenki kempingowe na paliwo stałe i kuchenki kempingowe na drewno. Wybór odpowiedniego palnika gazowego przemysłowego dla siebie może być nieco mylący – wiem, że to było dla mnie!

Aby pomóc Ci zdecydować, który piec jak i palnik gazowy przemysłowy jest dla Ciebie odpowiedni, przygotowałem dla każdego z nich kilka zalet i wad. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji o tym, która kuchenka kempingowa jest najlepsza do kupienia, zapoznaj się z moim przewodnikiem po najlepszych kuchenkach kempingowych na rynku.

Kuchenki kempingowe z kanistrami: zalety i wady

Najlepsze dla: tych, którzy lubią łatwe życie.

Odkąd kilka lat temu wypróbowałem piec reaktorowy MSR, stałem się zagorzałym fanem kuchenek kempingowych. Po prostu przykręcasz paliwo do pieca i gotowe. Są również bardzo szybkie, kompaktowe i łatwe w użyciu.

Zalety kuchenki kempingowej kanisterowej:

  • Szybkie czasy gotowania

  • Lekki

  • Kompaktowy

  • Łatwy w użyciu.

  • Dogodny palnik gazowy przemysłowy

Wady kuchenki kempingowej kanistrowej:

  • Musisz użyć kompatybilnych kanistrów i palników gazowych na paliwo izobutenowe – są one często droższe niż piece na alkohol i paliwa płynne. Chociaż łatwo je znaleźć w większości sklepów outdoorowych, znalezienie ich może być trudne, gdy jesteś daleko od utartych szlaków.

  • Nie działają w ekstremalnie niskich temperaturach. Ten piec nie będzie działał poniżej -6C

Piece na paliwo płynne:  plusy i minusy

Najlepsze do: Gotowanie dla dużych grup.

Jeśli planujesz gotować dla dużej grupy i nie przejmujesz się zbytnio wagą lub miejscem w plecaku, kuchenka na paliwo płynne będzie dla Ciebie odpowiednia.

Zalety kuchenki kempingowej na paliwo płynne :

  • Dobrze sprawdzają się w mroźnych warunkach.

  • Tańsze niż paliwo do pieca kanisterowego

  • Wszechstronność – niektóre kuchenki na płyn mogą być używane z różnymi paliwami, takimi jak nafta i benzyna bezołowiowa, co ułatwia ich pozyskiwanie w odległych lokalizacjach.

  • Lepiej dla dużych grup – stabilna podstawa na kuchence na paliwo płynne oznacza, że ​​można tam wstawić większą patelnię.

Wady kuchenki kempingowej na paliwo płynne:

  • Ciężkie i bardziej nieporęczne niż inne typy pieców

  • Chociaż paliwo jest tańsze, ogólnie może być droższe, ponieważ oprócz kuchenki będziesz musiał kupić butelkę paliwa.

  • Są bardziej skomplikowane i czasochłonne w użyciu

  • Trzeba je pielęgnować i konserwować.

Piece na alkohol: zalety i wady

Najlepsze dla: wędrowców długodystansowych z ograniczonym budżetem.

Piece na alkohol są od dawna ulubionymi piecykami długodystansowymi wędrowców, jednak piece kanisterowe zrzucają teraz piece alkoholowe z piedestału.

Zalety pieca kempingowego na alkohol:

  • Są tanie w zakupie

  • Super lekki

  • Używają Heeta, który jest naprawdę łatwy do znalezienia.

Wady pieca kempingowego spalającego alkohol :

  • Spowolnienie czasu gotowania – na pewno nie będziesz mieć tej filiżanki herbaty w rękach w ciągu 90 sekund.

  • Wiatr i zimno nie są twoimi przyjaciółmi.

  • Szybko spalają paliwo.

Piece kempingowe opalane drewnem: zalety i wady

Najlepsze dla: świadomych wagi poszukiwaczy przygód, którzy nie mają nic przeciwko zbieraniu paliwa.

Dzięki tej opcji nie ma potrzeby przewożenia paliwa. Zamiast tego możesz zbierać patyki, kiedy ich potrzebujesz.

Zalety pieca kempingowego opalanego drewnem:

  • Spalasz odnawialne źródło, więc jest to lepsze dla planety.

  • Nie trzeba nosić paliwa.

  • Nie płacisz za paliwo.

Wady pieca kempingowego opalanego drewnem:

  • Każdego wieczoru musisz wkładać twardy przeszczep, aby zebrać paliwo i go zapalić.

  • Nie sprawdzają się przy złej pogodzie – rozpałka na mokro zawsze stanowi wyzwanie.

  • Nie można ich używać w obszarach objętych zakazem pożarowym.

  • Wolniejsze czasy gotowania.

Piece kempingowe na paliwo stałe: plusy i minusy

Najlepsze dla: Miłośników wagi lekkiej, którzy mają wolny czas.

Piece na paliwo stałe są super lekkie i bardzo proste, ale nie są szybkie. Po prostu zapalasz zakładkę paliwa, rzucasz na górę płomienia i ważysz. Nie ma w nich nic więcej.

Zalety pieca na paliwo stałe:

  • Kompaktowy i lekki.

  • Łatwy w użyciu.

  • Opłacalne.

Klapki paliwa są łatwe w transporcie i nigdy nie ryzykujesz rozlania.

Wady pieca na paliwo stałe:

  • Powolne czasy gotowania.

  • Drogie – klapki paliwowe nie należą do najtańszych.

  • Karty mogą być trudne do kupienia, ponieważ nie wszędzie są one dostępne.

  • Trochę śmierdzący – klapki paliwa nie są bezwonne.

  • Niezbyt dobry w wietrze i deszczu.

  • Nie możesz kontrolować wielkości płomienia.